Bij Liefstevrouw.nl vind je een ruime keuze aan cadeaus voor je geliefde.

Hoogsensitiviteit is een gave

Hoogsensitiviteit is een gave

Het is een gave, maar het maakt het je niet gemakkelijk om daarmee om te gaan en om goed te leven.

Hoe om te gaan met emoties

Sommige psychologen tonen ons hoe we onze gevoeligheid kunnen beheersen, door ons technieken aan te leren om goed te leven met hoogsensitiviteit.

Leven met een gevoelig persoon kan in feite alleen maar gunstig zijn, maar overgevoelig zijn stelt de persoon bloot aan een hoog niveau van stress dat zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid kan schaden.

Hoogsensitiviteit en een groot inlevingsvermogen dwingen het individu voortdurend te leven met een open venster waar emoties en stemmingen uit de wereld binnenkomen.

Een spiegel “van de waarheid” die geen uitweg laat voor leugenaars en kwaadwilligen, een gave die ongelukkig kan maken, maar die, mits goed gebruikt, de deur opent naar onverwachte werkelijkheden: de individuele overgevoeligheid moet echter een centrum van evenwicht vinden.

Hoe om te gaan met overgevoeligheid

Het brengt ons dichter bij de innerlijke wereld van mensen, maakt ons in staat hen te begrijpen voorbij wat wordt getoond. Maar tegelijkertijd onthult overgevoeligheid ook duistere en negatieve kanten van individuen: het is gemakkelijk hun onwaarheid aan te voelen en dit leidt onvermijdelijk tot een soort zelfisolement.

Weinig vrienden, nauwkeurig uitgekozen in de tijd en veel wantrouwen tegenover de gewone wereld. Een tactiek die de hoogsensitieve persoon dient om zichzelf te beschermen en minder te lijden.

Gevoelige mensen en de gave

Overgevoelige mensen hebben buitengewone eigenschappen en dit is een geschenk voor de mensen om hen heen. Ze hebben bovengemiddelde cognitieve vermogens en emotionele vaardigheden die anderen kunnen verrijken en tot steun kunnen zijn.

De druk van sterke emoties kan echter verwoestend zijn en daarom moet men leren zijn grenzen te kennen, want naast een uitgesproken emotionaliteit en empathie hebben gevoelige mensen een bovengemiddelde intelligentie en een actief brein: misschien wel te veel!

Zichzelf kennen helpt dus om te leren hoe men zichzelf kan besturen. Huidige studies en de wetenschap beweren dat ongeveer 20 % van de bevolking, d.w.z. een kleine minderheid, hooggevoelige mensen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *