Bij Liefstevrouw.nl vind je een ruime keuze aan cadeaus voor je geliefde.

Zo hou je ouderdomsklachten zoveel mogelijk tegen

  • Home
  • blog
ouderdomsklachten

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ouderdomskwalen. We krijgen te maken met rimpels, zwakkere botten en spieren en/of ons zicht gaat achteruit. Dat allemaal maakt het ouder worden een stuk minder makkelijk. Echter kan je de meeste ouderdomsklachten zo lang mogelijk voorkomen. Hoe je dat precies doet leg ik uit in dit artikel.   

Geheugenproblemen

Wanneer je ouder wordt zal je merken dat je gezondheid ook meer achteruitgaat. Je zal meer moeite hebben om herinneringen terug te halen en om kleine dingen te onthouden. Het kan ook zo zijn dat je op latere leeftijd last krijgt van Alzheimer of dementie. Je kan dit vaak merken doordat je standaard dingen gaat vergeten. Je kan dandenk aan de weg naar huis of het herinneren van de kinderen.

Naar de oorzaken van dementie en Alzheimer wordt nog volop onderzoek gedaan. Wel blijkt uit verschillende studies dat breinbrekers helpen om je geheugen te verbeteren en dementie te voorkomen. Met breinbrekers blijf je namelijk je hersenen trainen en uitdagen. Wat een preventieve werking heeft tegen de ziektes. 

Moeilijker bewegen

Uit onderzoek blijkt dat onze spieren blijven groeien tot we ongeveer 30 zijn. Daarna verliezen we alleen maar spiermassa, het wordt ook wel sarcopenia genoemd. Mensen die weinig actief bezig zijn verliezen drie tot vijf procent van hun spiermassa per tien jaar. Mensen die nog actief bezig zijn verliezen ook spiermassa, maar een stuk minder dan mensen die weinig fysiek actief zijn. Daarom is het belangrijk ook als je ouder wordt om goed te blijven bewegen. Merk je dat wandelen steeds moeizamer gaat? Dan is het misschien raadzaam om een rollator aan te schaffen.

Hoorproblemen

Als je ouder wordt krijg je ook vaak te maken met hoorproblemen. Dat kan komen door gehoorschade die later oploopt, maar ook door de vermindering van klein haarcelletjes in het binnenoor. Wanneer je ouder wordt verlies je die haartjes, waardoor je gehoor slechter wordt. Het wordt dan ook vaak ouderdomsdoofheid genoemd. Bijna de helft van alle 75-plussers krijgt te maken met ouderdomsdoofheid. 

Depressie

Een van de meest onderschatte ouderdomsproblemen is depressie. Ouderen zijn vaak heel eenzaam doordat veel vrienden van hen zijn komen te overlijden. Of omdat ze niet zo makkelijk buiten de deur kunnen komen om sociale contacten te onderhouden. 

Door daarom lid te zijn van verschillende verenigingen, buurthuizen, vrijwilligersorganisaties of dagopvang. Ontmoet je veel nieuwe mensen en kan je je sociale kring verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *